Profiteer nog van extra aftrek milieuvriendelijke auto
Als u als ondernemer nog in 2019 een milieuvriendelijke auto aanschaft, heeft u met zekerheid nog recht op de milieu-investeringsaftrek (MIA). Betreft de aankoop een personenauto op waterstof, dan heeft u ook recht op de Vamil (willekeurige afschrijving...
Lees meerExtra aftrekpost door aankoop lijfrente
Met name als u een hoger inkomen heeft, is het aantrekkelijk om door aankoop van een lijfrente een extra aftrekpost te creëren. Dit levert echter alleen een aftrek op als er sprake is van een pensioentekort.
Lees meerHoge Raad geeft ruime uitleg aftrek hypotheekrente bij verhuizing
De Hoge Raad heeft in een recente uitspraak geoordeeld dat een lening als eigenwoningschuld is aan te merken wanneer na fictieve vervreemding de lening op een woning wordt doorgeschoven naar een nieuw gekochte woning. Dit oordeel gaat in tegen de visie van de...
Lees meerOok nog scholingsaftrek in 2020 en 2021
De fiscale scholingsaftrek gaat verdwijnen, maar niet vóór 2022. Dat betekent dat de aftrek in 2020 en 2021 nog overeind blijft. Dit blijkt uit een brief van minister Koolmees van SZW.
Lees meerHoog btw-tarief voor alcoholische dranken bij diner
Eten buiten de deur is belast met het lage btw-tarief van 9%. Dit geldt echter niet voor alcoholische dranken, waarvoor het hoge btw-tarief van 21% geldt. Ook als deze dranken onderdeel van een lunch of diner uitmaken.
Lees meerDe transitievergoeding: dit wijzigt per 1 januari 2020
Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Deze wet brengt wijzigingen in het ontslagrecht aan, waaronder de transitievergoeding. Hieronder volgt een opsomming van de wijzigingen van de transitievergoeding.
Lees meerFiscale voordelen? Nog één maand de tijd
De feestdagen komen eraan en 2019 is alweer bijna ten einde. Dit betekent dat u nog één maand de tijd heeft om de volgende fiscale voordelen te kunnen benutten:
Lees meerCorrectie voorlopige aanslag VPB bij gebroken boekjaar
Bedrijven die vennootschapsbelasting betalen en een gebroken boekjaar hebben, krijgen wellicht een correctie op hun voorlopige aanslag. Dit heeft de Belastingdienst bekend gemaakt.
Lees meerPrimeur! Vergoeding zzp’er in cao architecten
Voor het eerst is in een cao een vergoeding opgenomen voor zzp’ers. In de cao voor architecten is de vergoeding bepaald op 150% van het salaris van een vergelijkbare architect in loondienst.
Lees meerIs grootscheepse verbouwing ook nieuwbouw?
Bij verkoop van onroerend goed is in beginsel overdrachtsbelasting verschuldigd. Er geldt echter een vrijstelling als er btw over de verkoop moet worden berekend en de koper deze niet kan aftrekken. Daarvoor is weer van belang of er sprake is van ‘nieuwbouw’. Maar...
Lees meerEen wildgroei aan bv’s? Tijd voor actie
Veel ondernemingen brengen hun diverse activiteiten onder in verschillende bv’s. Het is dan wel zaak om periodiek deze structuur op te schonen. Aangekondigde nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat u deze opschoonactie het best binnenkort kunt uitvoeren.
Lees meerNog belastingvrij schenken in 2019?
Bij het naderen van de jaarwisseling vragen velen zich traditioneel af of het verstandig is ook dit jaar nog wat belastingvrij te schenken, bijvoorbeeld aan de kinderen. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet u op letten?
Lees meerLaatste kans afkoop met korting pensioen in eigen beheer
Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om als dga pensioen in de eigen bv op te bouwen. Dit jaar heeft u voor het laatst de mogelijkheid een bestaand pensioen met korting af te kopen.
Lees meerAVG: praktijkovername, wat te doen met patiëntendossiers?
Moet de patiënt uitdrukkelijk toestemmen in de overdracht van het patiëntendossier bij een praktijkovername? De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op verzoek van beroepsverenigingen duidelijkheid gegeven over deze vraag.
Lees meerLeasekosten auto vervoerskosten bij ziekte
Als in uw gezin een of meer personen ziek zijn, maakt u wellicht meer vervoerskosten dan een vergelijkbaar gezin. Die kosten zijn onder voorwaarden aftrekbaar. Eerder heeft het Hof Den Bosch een uitspraak gedaan over de berekening van dergelijke vervoerskosten.
Lees meerGroen licht voor oprichting Invest NL
De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de oprichting van Invest NL. Invest NL zal zich met name richten op de financiering en ontwikkeling van risicovolle projecten. Daarbij kan gedacht worden aan vergroening, mobiliteit, voedsel en digitalisering. Ook projecten vanuit...
Lees meerOngebruikelijke transacties: dga aansprakelijk voor bv
Om witwassen en terrorisme te bestrijden, moeten onder andere ongebruikelijke transacties gemeld worden. Hierbij kan de dga van een bv aansprakelijk worden gesteld voor het handelen van de bv.
Lees meerPremiedifferentiatie WW en fietsregeling in 2020?
De Belastingdienst heeft de eerste Nieuwsbrief Loonheffingen 2020 gepubliceerd. U kunt de nieuwsbrief downloaden vanaf de site van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl, zoekterm 'nieuwsbrief loonheffingen 2020').
Lees meerBtw-tip! Spaaracties: let op de btw
Ondernemers kunnen verschillende manieren bedenken om klanten aan zich te binden. Bijvoorbeeld door gratis zegels te verstrekken die later tegen geld ingewisseld kunnen worden. Ander voorbeeld is het gratis weggeven van een artikel aan de klant wanneer die zich voor...
Lees meerBranchevereniging INretail luidt noodklok
Branchevereniging INretail heeft afgelopen week een brandbrief naar de regering gestuurd. In de noodbrief van de retailbranchevereniging staan tien acties opgesomd die ervoor moeten zorgen dat de branche gezonder gaat worden. 'Het is een optelsom van regels en...
Lees meerHaal het maximale uit de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Als ondernemers investeren, bestaat er vaak recht op de kleinschaligheidsaftrek (KIA). Door uw investeringen goed te plannen, kunt u de KIA maximaliseren en voorkomen dat u deze terug moet betalen.
Lees meerHoe viert u een fiscaal vriendelijk sinterklaasfeest?
Sinterklaas is afgelopen weekend in ons land aangekomen. Bezoekt hij ook dit jaar weer uw bedrijf om de kinderen van uw werknemers te trakteren? Of trakteert hij uw werknemers? Doe dit dan fiscaal vriendelijk.
Lees meerNieuwe subsidieregeling voor scholing bij mkb
Mkb-bedrijven kunnen vanaf maart 2020 subsidie krijgen voor bepaalde vormen van scholing, namelijk via de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM). Hiermee is structureel € 48 miljoen gemoeid.
Lees meerPas vanaf 2020 op met concernregeling werkkostenregeling
Als u meerdere bv’s heeft en de werkkostenregeling gebruikt, kunt u ook de concernregeling toepassen. Vanaf volgend jaar moet u hiermee wel oppassen, anders doet u zichzelf wellicht tekort.
Lees meerWAB: nieuwe regels oproepkrachten
Per 1 januari 2020 treedt een groot deel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking, waaronder de regels voor oproepkrachten en oproepovereenkomsten. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Lees meerAangiftebrief Loonheffingen verstuurd
De Belastingdienst heeft onlangs de aangiftebrief loonheffingen verstuurd naar alle werkgevers. De brief valt naar verwachting half november in de bus.
Lees meerNieuwsbrief november 2019
1. WAB: checklist voor nieuwe arbeidsmarktregels Door de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) verandert er per 1 januari 2020 een aantal zaken als het gaat om het arbeidsrecht. De Rijksoverheid heeft daartoe een WAB-checklist voor werkgevers gemaakt, waar...
Lees meerHof: beperkte afschrijving mestsilo en strooiselhok
Als ondernemer mag u afschrijven op uw bedrijfsmiddelen. Voor gebouwen geldt hiervoor een beperking. Die geldt ook voor de bij het gebouw horende ‘aanhorigheden’. Maar wat verstaat het hof in Den Bosch hieronder?
Lees meerOok afvalstoffenheffing bij leegstand bedrijfspand
Voor het verwijderen van huishoudelijk afval, mag een gemeente afvalstoffenheffing in rekening brengen. Dit mag ook bij leegstand van een gebouw. Of er daadwerkelijk afval wordt aangeboden, blijkt namelijk niet van belang.
Lees meerHoge Raad zet streep door slapend dienstverband
De Hoge Raad heeft een einde gemaakt aan het slapend dienstverband. Een slapend dienstverband is een dienstverband dat na langdurige arbeidsongeschiktheid van een werknemer niet wordt beëindigd. Door de arbeidsovereenkomst in stand te houden, is de werkgever geen...
Lees meerHerstelkosten niet volledig in aftrek bij BPM schadeauto
Bij de waarde van een schadeauto voor de BPM mag rekening worden gehouden met de herstelkosten. Maar niet iedere euro aan kosten komt op de waarde in mindering.
Lees meerTop 10 year-end tips for entrepreneurs
Which financial moves can you - as an entrepreneur or DGA - still make before 1 January 2020 so that you end the year in the smartest possible way? Check out these ten different tips.
Lees meerInformatiebeschikking inspecteur, wat mag?
Als u de inspecteur bepaalde informatie niet kunt of wilt verstrekken, kan hij een informatiebeschikking opleggen. Die moet wel voldoende concreet zijn, aldus het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een uitspraak.
Lees meerTop 10 Eindejaartips voor de ondernemer
Welke financiële zetten kunt u als ondernemer of dga vóór 1 januari 2020 nog doen om het jaar slim af te sluiten? Check deze tien uiteenlopende tips.
Lees meerSpecial Eindejaarstips 2019
Wat kunt u als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Dit en meer staat in deze Eindejaarstips 2019.
Lees meerPartneralimentatie herzien? Houd rekening met toeslagen!
Als u vanwege de wijziging in de aftrek van partneralimentatie per 2020 het bedrag aan alimentatie gaat herzien, is het van belang ook rekening te houden met toeslagen.
Lees meerDit jaar nog snel dividend uitkeren?
Als u dit jaar dividend uitkeert, betaalt u 25% belasting in box 2. Volgend jaar stijgt dit tarief naar 26,25%. Dus dit jaar nog maar snel dividend uitkeren?
Lees meerEten tijdens winkeluren, belast of onbelast?
Tegenwoordig is het heel normaal dat winkelpersoneel ook wel eens 's avonds werkt. Kunt u uw werknemers dan belastingvrij een maaltijd vergoeden of verstrekken en waar hangt dat vanaf?
Lees meerToch fors hogere bpm door andere meetmethode
De nieuwe meetmethode die gebruikt wordt ter bepaling van de CO2-uitstoot door auto’s, leidt tot een fors hogere bpm. Dit stellen de organisaties RAI en BOVAG, op basis van een onderzoek door KPMG.
Lees meerUw medewerker volgend jaar een fiets van de zaak?
Met ingang van 1 januari 2020 is er een nieuwe fiscale regeling voor een fiets van de zaak. Hoe ziet de regeling er precies uit, wat zijn de kosten en met welke voorwaarden moet u zeker rekening houden?
Lees meerUpdate Handboek Loonheffingen
Het Handboek Loonheffingen is door de Belastingdienst op een aantal punten aangepast. Deze betreffen de regeling kleine geschenken, RVU-uitkeringen (VUT), gegevens inzake de loonstrook en de jaaropgave en de loonkostenvoordelen.
Lees meerNew Employment Laws and Temporary Contracts
New rules concerning balance in the employment market in The Netherlands will become law on 1st January 2020. This means that the rules regarding successive temporary employment contracts will change. What are the changes?
Lees meer20 november: deadline kleineondernemersregeling
De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw gaat volgend jaar veranderen. Wilt u gebruik maken van de nieuwe regeling, dan moet u zich tijdig aanmelden bij de Belastingdienst.
Lees meerWAB: checklist voor nieuwe arbeidsmarktregels
Door de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) verandert er per 1 januari 2020 een aantal zaken als het gaat om het arbeidsrecht.
Lees meer1 april verbod rookruimte horeca
Het verbod op de rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april 2020 gehandhaafd. Door een uitspraak van de Hoge Raad van eind september zijn al deze rookruimtes per direct verboden. Een overtreding levert straks een boete op van 600 euro.
Lees meerMag gemeente btw op onroerend goed herzien?
Als u als ondernemer een goed aanschaft en dit in eerste instantie deels niet-economisch gebruikt, kan een wijziging hierin leiden tot btw-teruggave. Dit volgt uit een recent arrest van de Hoge Raad.
Lees meerBedrag minimumloon per 2020 bekend
Het wettelijk minimumloon wordt per 1 januari 2020 1,1% verhoogd. Het minimumloon komt daarmee op € 1.653,60 bruto per maand. Het minimumloon gaat per week € 381,60 bedragen en per dag € 76,32.
Lees meerTransportbedrijf moet alle gewerkte uren uitbetalen
Een transportbedrijf moet alle gewerkte uren van de chauffeurs uitbetalen. De eerdere uitspraak die een rechter hierover heeft gedaan, is onlangs definitief geworden nu de transporteur de wettelijke beroepstermijn bij de Hoge Raad heeft laten verlopen. Hierdoor is de...
Lees meerSaneringsregeling varkenshouderij 25 november open
Varkenshouders die willen stoppen, kunnen onder voorwaarden gebruik maken van de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (SRV). Met de subsidieregeling ontvangen varkenshouderijen een marktconforme financiële vergoeding voor het varkensrecht, naast een vergoeding...
Lees meereHerkenning per 2020 verplicht voor loonaangifte
Ondernemers kunnen vanaf 2020 de aangifte loonheffingen alleen nog maar doen via het nieuwe portaal van de Belastingdienst. Zij zijn verplicht hiervoor eHerkenning te gebruiken. Vraag eHerkenning op tijd aan!
Lees meer