Special Lonen 2021
De Special Lonen 2021 is een handig naslagwerk voor u als werkgever of als hr-medewerker. Deze special bevat actuele cijfers van onder meer het minimumloon, premiepercentages werknemersverzekeringen, inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, premies WW en arbeidskortingen,...
Salariseisen kennismigranten per 1 januari 2021 verhoogd
De nieuwe salariseisen voor kennismigranten zijn bekend. Deze normen zijn van toepassing voor werknemers van buiten Europa die in Nederland bij een werkgever aan de slag gaan als kennismigrant.
Geen mondkapje, geen loon
De vraag of een werkgever een werknemer kan verplichten een mondkapje te dragen, kwam aan de orde in een kort geding bij de rechtbank in Utrecht. Het ging om een werknemer die werkzaam was als chauffeur voor een banketbakkerij.
Fiets van de zaak: ter beschikking stellen, vergoeden of verstrekken?
Vanaf 2020 geldt een nieuwe regeling voor de fiets van de zaak. Het lage bijtellingspercentage van 7% maakt de fiets een aantrekkelijke voorwaarde. In dit artikel gaan we dieper in diverse mogelijkheden die u als werkgever hebt ten aanzien van het fietsgebruik. Niet...
Top 10 wijzigingen 2021 voor de werkgever
Per 1 januari zijn er weer tal van wijzigingen doorgevoerd voor de werkgever en de dga, van de WKR tot coronagerelateerde regelingen. Welke tien wijzigingen springen in het oog?
Subsidiepot elektrische auto alweer leeg
De subsidiepot voor particulieren die een nieuwe elektrische auto aanschaffen, is alweer leeg. Dit blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO), die de regeling uitvoert.
Nieuwe subsidie zonnepanelen en windturbines
Er is in 2021 € 40 miljoen extra subsidie beschikbaar voor mkb-bedrijven die kleinschalig energie opwekken met zonnepanelen en windturbines. De subsidie wordt gerealiseerd via een uitbreiding van de bestaande Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing...
Let op bij uw laatste btw-aangifte van 2020!
Nog even en u moet de laatste btw-aangifte van 2020 indienen. Daarbij is het opletten geblazen, want deze aangifte bevat een aantal specifieke punten. En deze kunnen u in een gunstig geval fiscaal voordeel opleveren.
Fiscus controleert strenger op giften aan ANBI
Om fraude met giften aan ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instellingen) te voorkomen wordt vanaf dit jaar, 2021, de controle op deze giften strenger.
Houd uw WOZ-beschikking weer goed in de gaten
Nog even en de nieuwe WOZ-beschikkingen vallen weer in de bus. Door de sterke waardestijging van woningen is het nog belangrijker om op te letten dat met waardedrukkende factoren voldoende rekening is gehouden.
Rekening-courantschuld van invloed op pensioenuitkering?
Bent u een gepensioneerd dga en staat uw bv er niet goed voor? Dan heeft u wellicht de neiging af te zien van uw pensioen. Dat kan belastingheffing echter niet voorkomen, zo blijkt uit een arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Meer investeringsvoordelen in 2021
Ondernemers die investeren, krijgen dit jaar meer investeringsaftrek. Dit komt door aanpassingen aan de inflatie en de verhoging van de energie-investeringsaftrek. Ook is er een nieuwe investeringsfaciliteit, de baangerelateerde investeringskorting (BIK).
Subsidie elektrische auto, wees er snel bij!
Er is dit jaar weer subsidie beschikbaar voor particulieren die een elektrische auto aanschaffen. Degenen die subsidie voor een nieuwe elektrische auto willen hebben, moeten wel opschieten. Alleen de eerste 277 aanvragen worden gehonoreerd.
Nieuw jaar, nieuwe hogere schenkvrijstelling
Met een nieuw jaar is er ook weer een nieuwe schenkvrijstelling. Deze is vanwege corona extra met € 1000 verhoogd ten opzichte van vorig jaar.
Verliezen verrekenen? Wat verandert er per 1 januari 2022
Heeft of verwacht u verrekenbare verliezen in de vennootschapsbelasting? Bekijk dan tijdig de gevolgen van de gewijzigde verliesverrekeningsregels. De regels worden verruimd, maar ook beperkt.
Zet de shredder maar vast klaar…
We staan op de grens van weer een nieuw jaar, wat betekent dat u uw archief kunt opschonen. Let wel op dat u sommige stukken niet te vroeg door de shredder doet. Als ondernemer heeft u namelijk te maken met een fiscale bewaarplicht.
Reiskosten in de nieuwe fietsregeling?
Vanaf 2020 geldt een nieuwe regeling voor de fiets van de zaak. Het lage bijtellingspercentage van 7% maakt de fiets een aantrekkelijke voorwaarde. Wat zijn de gevolgen voor de reiskostenvergoeding?
Niet naleven hygiënevoorschriften? Zowel werkgever als werknemer mogelijk beboet
Zowel een werkgever als een werknemer kunnen een boete krijgen als zij - in ernstige mate - de hygiënische maatregelen niet naleven in verband met de bestrijding van het coronavirus. In een zeer ernstige situatie kan zelfs het werk tijdelijk worden stilgelegd. Dit is...
Controleer uw voorlopige aanslag 2021
Heeft u uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2021 ontvangen? Controleer deze dan goed want deze aanslag is gebaseerd op uw bij de Belastingdienst bekende gegevens. Die kunnen nogal afwijken van uw huidige situatie.
Uitstel belasting gehad? Vraag een overzicht aan
Vanwege de coronacrisis hebben ondernemers de mogelijkheid om uitstel van betaling van belastingschulden aan te vragen tot 1 april 2021. Uitstel is al sinds het begin van de coronacrisis in maart van 2020 mogelijk, reden waarom de mogelijkheden worden verruimd om een...
Recht op thuiswerken beter wettelijk verankerd
Het wetsvoorstel ‘Wet werken waar je wil ’wijzigt de Wet flexibel werken. Met deze wijziging kan een verzoek tot aanpassing van de werkplek door de werknemer alleen nog maar door de werkgever worden afgewezen wanneer er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of...
Extra steun voor innovatie vanwege corona
Vanwege de huidige coronacrisis ontvangen innovatieve bedrijven volgend jaar extra financiële ondersteuning. Hiervoor wordt de bestaande WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) gebruikt.
Verduidelijking extra steunmaatregelen door lockdown
Het kabinet heeft duidelijkheid gegeven omtrent een aantal extra financiële maatregelen die als gevolg van de strenge lockdown zijn opgesteld. We zetten de belangrijkste op een rij.
Zorg dat u tijdig uw verlies verrekent
In de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting kunt u verliezen verrekenen. Het verrekenen van verliezen is in de tijd beperkt, dus waak ervoor dat u een verlies uit het verleden niet meer kunt verrekenen. Dit staat bekend als verliesverdamping.
Houd rekening met gevolgen einde levensloopregeling
De levensloopregeling is in 2012 beëindigd. De nog resterende bedragen aan levenslooptegoed worden uiterlijk in 2021 uitbetaald en tot het inkomen gerekend. Dit kan tot grote, onvoorziene gevolgen leiden voor de ontvanger van het tegoed.
Can an employer require an employee to be vaccinated?
Can an employer oblige an employee to receive a vaccination? Are you allowed to ask a candidate whether he or she has been vaccinated during a job interview? Can you include an obligation to be vaccinated in the job requirements? Is the answer to this last question...
Studiekostenbeding: informeer uw werknemer goed
Een werkgever heeft een tijdelijke werknemer niet goed geïnformeerd over de regelgeving rond een studiekostenbeding. Nu heeft de rechter bepaald dat vordering van het volledige bedrag van de studiekosten door de werkgever na ontslag van de werknemer niet terecht is.
Vergoeding winkeliers voor niet verkochte voorraad
Vanwege de lockdown moeten zogenaamde ‘niet-essentiële winkels’ zeker tot en met 19 januari 2021 hun deuren gesloten houden. Het kabinet werkt aan een regeling om onverkochte voorraden voor deze winkels te compenseren. Deze week wordt meer duidelijkheid over de...
Steunloket NOW weer open tot 27 december 2020
Vanwege de nieuwe lockdown door het coronavirus kunnen werkgevers langer de tegemoetkoming in de loonkosten via de NOW-regeling aanvragen. Aanvragen zou oorspronkelijk tot 13 december 2020 mogelijk zijn, maar dit is verlengd tot en met 27 december 2020.
Nieuwsbrief december 2020
1. Extra coronasteun voor zwaarst getroffen sectoren Vanwege de aanhoudende coronacrisis is er vanuit het kabinet opnieuw extra financiële steun beschikbaar gesteld voor de zwaarst getroffen bedrijven. De maatregelen borduren voort op de al bestaande steunpakketten,...
Hoeveel cash houdt u in uw bedrijf?
Met het einde van het jaar in zicht, is het van belang even stil te staan bij de hoeveelheid liquiditeiten, ofwel cash, die u als IB-ondernemer in kas houdt. Liquide middelen die u overbrengt naar privé, zijn op de peildatum 1 januari namelijk bepalend voor de te...
Een verplichte coronatest voor de werknemer, mag dat?
Kan een werkgever de werknemer verplichten een coronatest te ondergaan? Mag een werkgever een werknemer met coronaklachten naar huis sturen? En mag een werkgever de temperatuur van een werknemer opnemen? Deze vragen leven op de werkvloer en worden hieronder beantwoord.
Kan een werkgever een mondkapje verplicht stellen?
Kan een werkgever, om te voldoen aan zijn zorgplicht, het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht stellen? En wie betaalt dat dan? En wat als een werknemer geen mondkapje wil dragen?
Subsidie voor elektrische bestelauto
Steden kunnen vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone invoeren. Nieuwe bestel- of vrachtwagens die na 2025 op kenteken worden gezet, moeten emissieloos rijden om in deze stadscentra te komen. Om ondernemers tegemoet te komen, kunnen zij tot en met 2025 subsidie...
Extra coronasteun voor zwaarst getroffen sectoren
Vanwege de aanhoudende coronacrisis is er vanuit het kabinet opnieuw extra financiële steun beschikbaar gesteld voor de zwaarst getroffen bedrijven. De maatregelen borduren voort op de al bestaande steunpakketten, maar bevatten ook nieuwe regelingen.
Kan de werkgever vaccinatie van een werknemer eisen?
Kan een werkgever een werknemer verplichten zich te laten inenten? Mag de sollicitant in een sollicitatiegesprek gevraagd worden of hij zich heeft laten inenten? Mag je een vaccinatieverplichting in de functie-eis opnemen? Is het antwoord op die laatste vraag anders...
Einde jaar? Gebruik de werkkostenregeling optimaal
Als werkgever kunt u vergoedingen en verstrekkingen belastingvrij aan uw personeel uitkeren via de werkkostenregeling (WKR). Deze regeling is dit jaar extra verruimd en het loont de moeite deze maximaal te benutten. Met het einde van het jaar in aantocht is het...
Dga, verlaag gebruikelijk loon en betaal minder inkomstenbelasting
Als dga bent u verplicht jaarlijks een zogenaamd gebruikelijk loon aan uw bv te onttrekken. U kunt dit gebruikelijk loon echter beperken, door er de bijtelling voor de auto van de zaak en kostenvergoedingen op in mindering te brengen. Zodoende betaalt u minder...
Stuur de hoogte van uw winst over het jaar
Het lage tarief van de vennootschapsbelasting daalt volgend jaar naar 15%. Bovendien betaalt u dit tarief dan over de eerste € 245.000. Nu betaalt u nog 16,5% over de eerste € 200.000. Wellicht kunt u de hoogte van de winst van uw bv nog wat beïnvloeden, zodat u...
Corona 'bijzondere omstandigheid' voor HIR
De huidige coronacrisis zal doorgaans worden aangemerkt als een ‘bijzondere omstandigheid’ voor de herinvesteringsreserve (HIR). Dit betekent dat de HIR vanwege de coronacrisis niet uiterlijk in het derde jaar na de vorming ervan verplicht in de winst hoeft te...
Belastingtip! Verminder uw vermogen in box 3
Heeft u een bv en beschikt u in privé over een omvangrijk vermogen, dan kan het lucratief zijn een deel van uw vermogen over te hevelen naar uw bv. Dit is met name voordelig als u over uw vermogen niet te veel rendement behaalt.
Verplichte verklaring verlaagd tarief overdrachtsbelasting
Het wetsvoorstel met betrekking tot de wijziging van de overdrachtsbelasting wordt uitgebreid met een verplichte verklaring. Via deze verklaring wordt duidelijk dat recht bestaat op de vrijstelling of op het verlaagde tarief.
Sinterklaas spelen vanuit uw eigen bv?
Heeft u een bv, dan kunt u overwegen om nog dit jaar dividend uit te keren. Dit jaar, in 2020, betaalt u namelijk 26,25% belasting in box 2, terwijl deze in 2021 oploopt naar 26,9%. Het loont om te kijken of dit voor u als dga interessant is.
Spaar-BV of spaarfonds, ook iets voor u?
Als u over veel vermogen beschikt, betaalt u hierover behoorlijk wat belasting in box 3. Via een spaar-BV of fonds voor gemene rekening kunt u dit voorkomen.
BIK voor fiscale eenheid onzeker
Het is nog niet zeker of ook een fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting de BIK kan aanvragen. Dit heeft staatssecretaris Vijlbrief eerder aan de Tweede Kamer laten weten. Eerst moet er groen licht komen van de Europese Commissie of dit onderdeel van de BIK...
Fiets van de zaak: over bijtelling en woon-werkverkeer
Vanaf dit jaar geldt een nieuwe regeling voor de fiets van de zaak. Die regeling maakt een eind aan allerlei administratieve ballast door de invoering van een vast bijtellingspercentage van 7%. Wat zijn de regels rondom het gebruik van een zakelijke fiets en het...
Aanvraagtermijn doelgroepverklaring van 6 naar 3 maanden
Heeft u voor een werknemer een doelgroepverklaring nodig, zodat u loonkostenvoordeel (LKV) kunt krijgen? Dan is het van belang dat uw werknemer de doelgroepverklaring tijdig aanvraagt bij het UWV. De aanvraagtermijn is namelijk weer teruggebracht naar 3 maanden in...
Extra coronasteun voor de cultuursector
Er komt een extra financieel steunpakket voor de cultuursector. Deze extra steun in de coronacrisis is de tweede voor de sector en richt zich op de makers in de branche.
WOZ: twee-onder-één-kap of tussenwoning?
Over enkele maanden vallen de nieuwe WOZ-beschikkingen weer in de bus. Belangrijk daarbij is of uw pand voor het bepalen van de waarde vergeleken is met panden die niet te veel van uw pand afwijken.
Premiepercentages werknemersverzekeringen 2021 bekend
De definitieve premies voor 2021 voor de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen zijn bekendgemaakt. Deze nieuwe percentages moet u vanaf 1 januari 2021 hanteren bij het invullen van de loonaangifte voor uw werknemers.