Nu het economisch weer beter gaat in Nederland en in grote delen van Europa stijgt het aantal openstaande vacatures snel. In diverse beroepsgroepen, waaronder accountants, is een schaarste aan goede medewerkers aan het ontstaan.

Luidde het motto tot voor kort Personeel: Hoe kom ik er van af. Nu is de vraag hoe kom ik aan het juiste personeel. Vanuit de medewerkers gezien is dit natuurlijk een goede zaak. Medewerkers begonnen na ontslag in arren moede als ZZP-er. De laatste maanden zien we dezelfde ZZP-ers (gelukkig) weer in loondienst gaan. De lonen stijgen weer en de tarieven voor ZZP-ers dalen niet langer.

Als ondernemer met personeel is het zaak uw personeel in ieder geval vast te houden. Te blijven binden en boeien. Makkelijker gezegd dan gedaan zult u zeggen. Toch zult u wel moeten want mensen (lees: personeel) is een van de belangrijkste succesfactoren voor uw onderneming. Zonder gemotiveerd en goed personeel wordt het moeilijk, zo niet onmogelijk een succes te maken van uw onderneming. Dat is in ieder geval mijn overtuiging. Zoals ik er ook van overtuigd ben dat dit de komende jaren zo blijft.

De wereld verandert, jongeren zijn minder bereid zich voor lange tijd te binden, vinden vrije tijd minstens zo belangrijk als werken, werken het liefst op een tijd die hen uitkomt en ga zo maar door. Kortom, zij willen wel voor u werken maar dan wel op een manier die in hun leven past. Natuurlijk zijn er, zeker in ons gedeelte van het land, nog veel traditionele medewerkers. Dit verandert echter snel.

U zult dus actief personeelsbeleid moeten voeren waarbij u weet wat er onder uw personeel en onder uw toekomstig personeel speelt. Wat hun ambities en mogelijkheden zijn. Welk personeel u de komende jaren nodig heeft. Hoe uw markt verandert en wat dit betekent voor uw personeel. Allemaal vragen waar u over na zult moeten denken.

U kunt dit alleen doen. U kunt hierover ook met ons nadenken. Wellicht had u dit niet verwacht van uw accountant, die zich toch alleen met de financiƫle resultaten bezig houdt. Sinds 1 augustus is Sascha Ponsen bij ons in dienst als strategisch HR adviseur. Zij denkt graag met u mee over alle vragen op personeelsgebied.

Bel haar of uw relatiebeheerder voor een afspraak!

Co Stouten AA